Rådgivning av preventivmedel

Till oss kan du komma för kostnadsfri preventivmedelsrådgivning hos barnmorska. Vi kan hjälpa till med förskrivning av p-piller, p-låster, p-spruta och p-ring samt att förskriva och sätta in/ut p-stav samt spiral

Vi utför även utprovning av pessar. Preventivmedel förhindrar oönskad graviditet men kan även hjälpa till med att minska blödningar, mensvärk, förbättra akne samt lindra PMS besvär. Våra erfarna barnmorskor vägleder dig att hitta ett preventivmedel som passar just dig.

Kombinerade hormonella metoder

Kombinerde hormonella metoder består av östrogen och gestagen. Verkningsmekanismen är att den hämmar ägglossningen, skapar ett segt sekret i livmodertappen och gör livmoderslemhinnan tunn. Kombinerad metoder innefattar p-piller , p-plåster och p-ring.
Positiva hälsoeffekter av kombinerade metoder är:

Gestagena metoder

Består av gestagen som gör livmoderslemhinnan tunn. Sekretet i livmodertappen blir blir tjockt och segt vilket gör att spermierna får svårare komma in i livmodern. Ägglossningen hämmas beroende på mängd av gestagen.

Östrogenfritt p-piller/ Mellandoserat p-piller hämmar nästan alltid ägglossningen vilket innebär en glömskemarginal på 12 timmar. Mellandoserade p-piller ger minskad blödning eller blödningsfrihet.

P-stav hämmar ägglossningen. Bytes var tredje år och sätts in på överarmens undersida under huden av barnmorska här på mottagningen. Du erhåller lokalbedövning innan insättning. Ofta uppnås blödningsfrihet med p-stav.

Minipiller innehåller endast gestagen men i mindre dos vilket gör att du oftast har din ägglossning kvar. Detta medför att minipiller måste tas vid samma tidpunkt varje dag, det får max gå 27 timmar mellan tablettintag.

P-spruta är en gestagen metod som ges var tredje månad intramuskulärt hos barnmorska. P-spruta hämmar ägglossningen och de allra flesta blir blödningsfria med denna metod.

Hormonspiral har störst effekt lokalt på livmoderslemhinnan. De flesta har sin ägglossning kvar. Finns för 6-,5- och 3-års användning.

Hormonfria alternativ

Kopparspiralen skapar en toxisk miljö i livmodern som påverkar spermier och försvårar implantationen i livmodern.

Pessar är en liten kupa av silikon som placeras över livmodertappen i slidan och används tillsammans med ett spermiehämmande gel. Sätts in före samlag och sitter sedan minst i 6 timmar men max 24.

Kondom är det enda preventivmedlet som skyddar mot både graviditet och könssjukdom. Finns i gummi eller latexfri (för den som är allergisk mot gummi)

Kvinnlig kondom / Femidom är en kondom som sätts in vaginalt. Är du intresserad av att prova kan det erhållas vid besök hos oss.

Akut preventivmedel

Kopparspiralen är den mest effektiva akutpreventivmetoden och sätts in inom 5 dygn efter oskyddat samlag. Den har en effektivitet på närmare 99 procent mot graviditet.

Akut-p-piller köpes receptfritt på Apoteket. Tas snarast efter oskyddat samlag för högst säkerhet. Senast 3-5 dygn (beroende på fabrikat) efter oskyddat samlag.